Ingrid Höglind om sig själv

Jag har skrivit i hela mitt liv. Mitt sätt att skriva uppskattades däremot inte alltid av lärarna i skolan. Det sporrade mig till att utbilda mig till journalist. På den vägen hamnade jag via tidningsjournalistik inom Sveriges television och så småningom vid tv-teatern.

Kulturintresse fick jag redan med modersmjölken av en mamma som älskade allt vad konst, musik och teater gällde. Jag var inte tio år fyllda när jag första gången hamnade på kulturdebatt i mammas sällskap. Det var naturligtvis i barnvaktsbrist och jag ska villigt erkänna att jag inte direkt uppskattade den. Men jag minns den, så visst såddes frön.

Att skriva, sjunga och spela teater var däremot roligare. Det gjorde jag under hela min barndom, både i skolan och på fritiden. På somrarna slöjdade, snickrade, modellerade och målade hela kompisgänget på landet och repeterade varje år också in en ny barnpjäs. Bakade gjorde vi också och kokade saft. Allt resulterade i en stor marknads- och soarédag i vår trädgård, när sommarlovet nalkades sitt slut. Skådespelet uppfördes i vår tillfälligt bastinramade piskställning med fulltalig publik bänkad på bergsknallens sluttning alldeles intill.

Under gymnasieåren mötte jag kulturskolan innan den var uppfunnen. Vår framsynte musiklärare engagerade sig helt ideellt i att med oss elever skapa ett scengäng med kör, orkester, teater och dansare. Engagemang skaffade han oss hemikring, han ordnade också en turné till Island och lockade tv till att göra ett timslångt program med alla våra grupper.

Undermedvetet var det nog dessa upplevelser, som i slutet av 1970-talet fick mig att uppmärksamma en utannonserad tjänst som kultursekreterare. Jag visste inte vad det innebar, det gjorde knappt arbetsgivaren eller utbildningsväsendet heller, men det lät spännande. Arbete har för mig alltid varit något mer än försörjning. Det jag ska ägna åtta timmar av min dag åt ska också stå mitt hjärta nära. Jag sökte och fick tjänsten som kultursekreterare. På den posten blev jag kvar i över 30 år.

Det innebar en spännande resa, då jag bland mycket annat var med om att rädda en biograf, bygga två teatrar och ett kulturhus samt inrätta ett konstnärshus och ett filmhus. Än mer intressant var arbetet att finna formerna för hur människor av olika slag, professionella, ideella och amatörer, skulle få dessa kulturhus att leva.

Jag har haft användning för min skrivarglädje på många sätt i utredningar, protokollstexter, marknadsföringsmaterial, beskrivningar av tankar och idéer. Jag har även gjort beställningstexter och översättningar. Svängningar har det varit mellan att skriva byråkratiskt och lockande. Stilväxling roar mig, även om kåserier står mig närmast.

 

Lite personliga tankar delar jag löpande med mig av på min blogg Gränslöst - om allt och ingenting.

Numera är jag min egen som skribent och kulturkonsult.

 

Ingrid Höglind journalist och kulturkonsult.